När du behöver bli av med rynkor i ansiktet

 
 
Huden är mycket elastisk. Det är bland det största organ som vi alla har. Utan huden skulle muskler, nerver och skelett synas, vara skyddslöst och vi skulle helt enkelt inte överleva utan hud. När vi rör på kroppen tänjer sig huden, och när vi återställer kroppen efteråt, ställer huden om sig och återgår till sin stramhet. På mycket små barn ser man tydligt detta. De skriker och hela munnen gapar på mycket små barn (och stora också). Vi har ju alla en gång varit små och haft samma spänstiga hud när vi var barn. Med åren slutar huden vara så elastisk. Den återgår allt mindre till den stramhet som den hade. När vi ler, skrattar, gråter, blir arga och rör på ansiktet bildar huden små veck. När vi har gjort det ett antal 100.000 gånger genom livet, och huden slutar att återgå till sin stramhet, bildar huden ett permanent veck.
 
Sätt att motverka permanenta veck i ansiktet
 
Det finns olika sätt att motverka detta som händer med huden när vi alla blir äldre. Det finns krämer, som ska öka hudens elasticitet. De byggstenar som bygger upp huden, heter kollagen. Om man tillför nytt kollagen i huden, tänker man att huden ska återfå sin forna elasticitet. Det är bara det att det inte finns kollagen någonstans som man kan tillföra hudkrämer, förutom då i till exempel aborterae foster – ja det händer att man tillför substanser från dem. Skönhetsindustrin har många otäcka sidor. Bland annat bygger man ofta läppstift från livmoderkakor som vi skapar när vi får barn och som aborteras i samband med födslar.
 
Filler
 
Man kan med hjälp av kroppseget hyaluronsyra tillföra huden ett slags "utfyllnadsmaterial" – filler som injiceras till exempel i läppar och andra ställen i ansiktet. Har man till exempel höga kindben, minskar kindbenen i volym med åren som går. Då kan man vilja återställa de höga kindbenen med hjälp av filler.
 
Botox
 
Botox är från början något som man upptäckte kunde döda nerver. Sjuka människor, som till exempel hade parkinson, kunde få botox, som dödade nerven just där patienterna drabbade av spasmer. När de fick botox injicerat i de drabbade nerverna minskade spasmerna och patienterna slapp olägenheterna med sjukdomen. Av en slump upptäckte man att det även hjälpte till att släta ut huden. Botox dödar nämligen nerven, så att när man ler, skrattar, gråter och huden bildar veck i ansiktet av de grimaser vi gör med ansiktet, förblir huden orörlig just där botox injiceras.
 
Botox har blivit nummer ett
 
Med tiden har man insett att botox har blivit det bästa sättet att bli av med rynkor i ansiktet. Förut opererade man oftast bort rynkorna, och man spände huden i ansiktet och fick bort rynkorna på det sättet. Sedan insåg man det komplicerade med plastikoperationer. Att endast få en injicering av botox i ansiktet är en så mycket nklare än en hel operation där patienten sövs ner, opereras och sedan får en reltaivt lång konvealscens. Med en enkel botox-injektion kan patienten återgå till sitt arbete, efter några minuters vila och återhämtning. Läs mer här on kliniker som använder botox i Stockholm.

Kommentera här: